Bezoek aan de OBA en de Rotary

Bezoek aan de OBA
Bezoek aan de OBA

Vandaag (dinsdag 27 sept.) was weer een special day.

Eerst naar Charilove. We hadden bellenblaas meegenomen en het succes bij zowel de kinderen als de leraren was enorm. Zoveel enthousiasme en plezier hadden ze volgens mij lang niet gehad! Ook stoepkrijt werd goed ontvangen. Helaas konden ze er nog niet mee aan de slag omdat het goot van de regen.

Eind van de ochtend druppelden één voor één de mensen binnen
(Opri, (nog een)Chris, Veronica, … ,… ) die mee gingen naar de Oba, allen gekleed in prachtige Nigeriaanse folklore. Ook mochten er twee leraren mee, voor hen een enorme eer omdat je dit nooit of hooguit 1x in je leven mee kan maken.
We merkten dat het een hele eer voor hen was om de Oba te ontmoeten en dat Chris best zenuwachtig was.

Een van de mannen had een programma voor ons gemaakt en echt
iedere dag zit vol met museumbezoek, bezoek bij boardmembers thuis, bezoek aan rotaryclub, bezoek aan het klooster van zuster Bernadina (zr. op leeftijd uit Ierland, al 40 jaar in Nigeria ook Charilove-member. Hoe lang blijft u hier nog? ”Zolang ik mensen kan helpen”.) etc.

Voor de kolonisatie was Nigeria een koninkrijk, nu zit er een president (Jonathan). Er zijn 36 staten in Nigeria en iedere staat heeft zijn eigen gouverneur. De meest staten hebben nog een koning w.o Edostate met als hoofdstad Benin-City. Hoewel de  gouverneur de macht heeft, heeft de koning nog veel informele macht en hoog aanzien.

Om 12.30 uur werden we verwacht en ruim van tevoren stonden
we voor het paleis. Dat ziet er aan de buitenkant niet zo bijzonder uit maar binnen was dat wel anders! Ik zei tegen een van die mooie mannen dat ik het paleis graag verder zou willen zien maar dat raadde hij me toch af:”Eenmaal binnen kom je er nooit meer uit en beland je in zijn harem!!” Nou, dan toch maar niet….

Precies op tijd gingen we naar binnen en dat was een bijzondere ervaring. Een zaal met links en rechts twee rijen prachtige stoelen en in front een enorme gouden troon waar de Oba op zat. Links zaten oude mannen met lange witte gewaden en rode kettingen om (chiefs). Rechts mochten wij plaatsnemen.

De bedoeling van deze ontmoeting was dat Chris zijn schriftelijk verzoek om ondersteuning van Charilove zou motiveren. Hij heeft  een heel wensenlijstje en bovenaan staat geld voor een internaat. Daarna krijgt hij meteen antwoord.

Na het nodige ceremonieel begon Chris met ons voor te stellen, met name Erika als chairman van Charilove Netherlands. Wij moesten staan en buigen op traditionele wijze.

Hierna hield hij zijn betoog op een waardige, onderdanige en  zeer gedreven manier.

De volgende uitnodiging was voor Erika. Volkomen onverwacht werd haar gevraagd wat haar functie m.b.t. Charilove inhield en waarom zij naar Benin-City was gekomen. De Oba begon met een praatje over Nederland en vertelde dat hij ooit in Amsterdam was geweest. Met knikkende knieën maar heel helder en duidelijk gaf zij haar uitleg. Zij benoemde zelfs dat in Nederland Nigeria wordt gezien als gevaarlijk en corrupt land. Er werd instemmend geknikt zelfs door de Oba. Later hoorden we dat een aantal chiefs ook behoorlijk corrupt is!! Gelukkig mocht er gefotografeerd worden en kon ik mijn toestel doorgeven aan een leraar die het mooiste zicht op de hele situatie. Jullie gaan het zien!!

Alles ging volgens protocol zo ook het aanbieden van cadeaus. Wij gaven ieder een fles wijn met daaraan Delftsblauwe klompjes en na een lichte buiging van ons naar de Oba nam een chief dit aan. Het is verboden om de Oba aan te raken en ze hielden ons goed op afstand.

Het uiteindelijke antwoord was dat Chris een gebouw krijgt waar hij zijn internaat kan beginnen!!
Dit is echt helemaal geweldig!!

Hij mag op korte termijn een aantal panden in Benin-City bezichtigen en w.s. wordt ook de verbouwing en inrichting door de regering betaald. Dit laatste was niet helemaal duidelijk maar het pand op zich is natuurlijk super!!!!

Aan het eind van de ceremonie kregen Erika, zr. Bernadine en ik als cadeau van de Oba een enorm houten dienblad, uitgesneden met prachtige figuren en een glasplaat erover. Gemaakt door de beste houtbewerker uit Benin-City.

Helemaal blij en aangedaan reden we met het hele gezelschap
naar Charilove waar iedereen net zo blij was met het bericht als wij.

Als lunch kregen we yamm (een soort wortel) en een mix van
verschillende bonen en saus (yammi-yammi!!)

Intussen waren we door Opri, een van de boardmembers, uitgenodigd om‘s avonds een Rotary-avond bij te wonen. Ook weer een hele belevenis.

In een hotelzaal zaten ong. 25 mensen bij elkaar: de Rotaryclub
van Benin-City.

Bij binnenkomt werden we hartelijk verwelkomd door Opri. De
vergadering begon en verliep chaotisch. Iedereen stelde zich voor met naam en reden van lidmaatschap. Doordat niet iedereen zuiver Engels sprak en er een ventilator naast me stond te loeien heb ik niet alles kunnen verstaan. Er werd van alles gezegd, gelachen en als het even uit kwam: gezongen. Er was een Rotary songbook en op de wijs van o.a. O Dennenboom werd een prachtig lied ten gehore gebracht.

Deze avond werden er drie nieuwe leden geïnstalleerd. Dit gebeurt in Nederland officieel door de voorzitter via een protocol. Hier ging het er heel gezellig aan toe en Erika werd als mede-Rotarylid uitgenodigd om één van de nieuwe leden te installeren. Ze hield er een mooie speech bij refererend aan haar ervaring in Nederland bij dit soort gelegenheden. Hier werd weer smakelijk om gelachen. Opeens werd er een grote ton geopend en kreeg iedereen een bord of bakje eten. Wij aten rijst met vlees, erg lekker.

Om 19.00 uur(een latertje!) werden we weer netjes thuis afgeleverd.

Vreselijk zitten stoeien met internet wat toch niet zo mooi is als het lijkt. De berichten zullen onregelmatig blijven komen. Ook mijn programma om foto’s verkleind als bijlage mee te sturen wil niet vlotten. Zo jammer want ze zijn zo leuk!

Ik merk dat ik meer energie krijg. De dagen zijn overvol maar alles in zo’n rustig tempo dat je er beslist niet moe van kan worden. De warmte en de hartelijkheid van de mensen en de kinderen geeft zo’n goed gevoel! De manier waarop zij leven, zo 100% anders dan wij, is volgens onze maatstaven niet te geloven maar als je ziet hoe easy en soepel hier alles gaat dan denk ik wel eens: wat maken wij het ons toch verschrikkelijk moeilijk met al dat gejacht en gejaag (en alle lijstjes, roosters, schema’s, strakke afspraken etc….). De warmte qua temperatuur is wel drukkend maar vrijwel overal hangt een ventilator of airco. Deze periode is nog regentijd, in oktober en november wordt het droog en lopen de temperaturen op tot zo’n 35 gr.